V primeru bolezni

Dnevna / redna zdravila

V kolikor jemljete dnevna / redna zdravila vam priporočamo, da se pred pričetkom Nupo diete posvetujete z osebnim zdravnikom.

Nekatera zdravila so izredno občutljiva na spremembe, zato mora vaš osebni zdravnik odločiti ali je potrebno vaša zdravita prilagoditi preden pričnete z Nupo dieto.

Večina ljudi, ki jemljejo redna dnevna zdravila, ni imela nikakršnih težav z Nupo prehrano, vendar je vseeno priporočljivo pridobiti odobritev s strani osebnega zdravnika zgolj iz razloga, da med izgubo telesne teže z Nupo prehrano ne bi prišlo do morebitnih zapletov.

Diuretiki

Ne glede na to, na kakšni dieti ste, ne uživajte diuretikov, saj v telesu lahko pride do pomanjkanja vitalnega minerala – kalija. Izguba vode iz telesa lahko izgleda obetavno iz stališča izgube telesne teže, vendar nima nikakršne povezave z izgubo telesne maščobe. V kolikor vam je zdravnik predpisal diuretik, se pred pričetkom Nupo diete posvetujte z njim.

Sladkorna bolezen in sindrom policističnih jajčnikov

V kolikor se soočate s sladkorno boleznijo tipa 2 ali pa imate sindrom policističnih jajčnikov, lahko pričnete z Nupo dieto. Pred pričetkom se vseeno posvetujte s svojim zdravnikom glede prilagoditve vaših zdravil ali insulina. Ko boste nekaj časa na Nupo dieti, bo najverjetneje potrebno zmanjšati odmerke le-teh, saj vaša raven sladkorja v krvi ne sme biti prenizka. V kolikor ste sladkorni bolnik tipa 1, k Nupo dieti ne smete pristopiti.

Otroci

Vedno se najprej posvetujte z zdravnikom. Otroci, stari od 3-6 let, bi morali dnevno zaužiti 5 Nupo obrokov + 10 polj iz Nupo sistema polj, medtem ko bi morali otroci, ki se približujejo puberteti, dnevno zaužiti 6 Nupo obrokov + priporočljivo še 10 polj iz Nupo sistema polj. Kljub vsemu pa večina otrok, nagnjenih k prekomerni telesni teži, lahko tovrstne težave odpravi tudi brez Nupo diete in sicer s spremenjenim življenjskim slogom.

Posebne motnje

Nupo dieta ni primerna v primeru katerega od naslednjih stanj / bolezni:

  • Nedavni krvni strdek v srcu
  • Srčne nepravilnosti
  • Bolezni jeter ali ledvic
  • Sladkorna bolezen tipa 1
  • Psihiatrične motnje

Vendarle lahko vaš zdravnik presodi, da je Nupo dieta primerna za vas, v kolikor se boste držali njegovih navodil in / ali v kolikor se prilagodi odmerek zdravil.

Doječe matere in starejši lahko Nupo prehrano uporabljajo zgolj po predčasnem posvetu z zdravnikom.

Sklicujoč se na trenutni zakon, se prehrana Nupo, kot edini vir prehrane, lahko uporablja le pod zdravniškim nadzorom.

 

 

Bypass (obvod) želodca

Operativni poseg

Sam operativni poseg se imenuje Laparoskopski Bypass želodca in se opravlja z laparoskopom. Namen operativnega posega je doseči dolgotrajno izgubo odvečne telesne teže v višini 60-70% le-te, kar vodi v nezanemarljivo izboljšanje kvalitete življenja ter zmanjšanje ostalih bolezni in simptomov, povezanih s prekomerno telesno težo. Pri posamezniku naj ne bi bilo pričakovati povrnitve prekomerne telesne teže.

Sama operacija deluje v 3. smereh

  1. Omeji vnos hrane. Želodec se zmanjša do velikosti, ko lahko vsebuje le male količine hrane, kar pomeni, da posameznik lahko po operativnem posegu jé le majhne porcije hrane. Večji vnos hrane lahko vodi do nelagodja in bruhanja.
  2. Omeji izbor hrane. Sladkor in maščoba se zelo težko prenašata. Vnos tovrstne hrane povzroči nelagodje, bolečine v želodcu in vrtoglavico.
  3. Omeji absorbcijo hrane. Zaradi bypassa večjega dela želodca in zgornjega dela črevesja je absorbcija sladkorja in maščobe, ter s tem povezanih kalorij, zmanjšana.

Tehnika

Ilustracija prikazuje kako črevesje izgleda po operativnem posegu.

Laparoskopija, ki se izvaja preko petih malih luknjic, od katerih vsaka meri 1 cm, loči zgornji del od preostalega želodca. Tanko črevo se razdeli približno 75 cm pod dvanajsternikom, spodnji del pa se nato spoji z majhnim želodcem. Približno 100 cm pod majhnim želodcem se tanko črevo zašije skupaj. Tako se naredi obvod želodca, dvanajsternika in zgornjega dela tankega čreva. Hrana torej potuje od majhnega želodca naravnost v tanko črevo, kjer se približno 100 cm nižje združi z žolčno kislino in pankreasnimi encimi.

Operativni poseg traja 1,5 - 2 uri, vendar se za samega pacienta in sorodnike velikokrat zdi daljša, saj sam pričetek anastezije ter prebujanje po operativnem posegu trajata približno 1 uro. Od trenutka, ko bolnika odpeljejo na operativni poseg do trenutka, ko se le-ta prebudi, minejo približno 3 ure.

Vir: Jens Fromholt Larsen

Kliknite za večjo sliko