Najbolj pogosta vprašanja - Dieta

Tu lahko poiščete odgovore na nekatera najbolj pogosta vprašanja.


V kolikor imate vprašanje, na katerega odgovora ne najdete tukaj, nas lahko vprašate v našem forumu ali na naši Facebook strani.

Kontaktirate nas lahko tudi na: info@nupo.si

O Nupo

Koliko kg tedensko lahko izgubite z Nupo prehrano?

Z izdelki Nupo kot edini vir prehrane v zelo nizko energijski dieti, lahko tedensko v povprečju izgubite približno 2.5 kg.

Koliko kalorij dnevno vnesete z Nupo prehrano?

To je povsem odvisno od izbranih izdelkov in tega ali poleg Nupo prehrane uživate še drugo hrano. Dnevni vnos kalorij za moške in ženske je cca. 600-750 kalorij. To je znotraj območja, imenovanega zelo nizko energijska dieta, ki predpisuje dnevni vnos kalorij med 450 in 800 kcal.

Boste po Nupo dieti ponovno pridobili vse izgubljene kilograme?

V kolikor se boste po Nupo dieti vrnili na iste prehranjevalne metode in vzorce kot pred Nupo dieto, potem se bo vaša telesna teža po vsej verjetnosti ponovno povečala. Po Nupo dieti je potrebno nadaljevati z osvojenimi prehranjevalnimi navadami, pri tem pa vam bo pomagal naš Nupo sistem polj. Nupo sistem polj vas bo poučil o različnih jedeh in kalorijah.

Priporočljivo je tudi izračunati svoj bazalni metabolizem, da boste lahko uravnavali dnevni vnos kalorij z vašo stopnjo telesne aktivnosti. V našem Nupo sistemu polj boste našli tabelo, s pomočjo katere boste lahko izračunali svoj bazalni metabolizem, vedno pa lahko kontaktirate tudi Nupo ekipo.

Kako se lahko pri Nupo dieti izognete lakoti?

To je odvisno od vsakega posameznika. Po vsej verjetnosti boste prvih nekaj dni občutili nekaj lakote, kmalu zatem pa se bo vaše telo prilagodilo novi situaciji, vaš želodec pa se bo skrčil.

Telo gre v postu podobno stanje in prične spreminjati maščobo v substance, ki nam dajo občutek sitosti. Nadalje, vsi Nupo izdelki vsebujejo vlaknine, ki še dodatno povečujejo občutek sitosti, k temu pa pripomore tudi visoka vsebnost beljakovin.

Ste lahko v času Nupo diete fizično aktivni?

Vsekakor. Raziskave so namreč pokazale, da boste, v kolikor boste tudi fizično aktivni, dosegli bistveno večjo izgubo odvečne telesne teže. Nekateri posamezniki so se soočili z malenkostno nižjo vzdržljivostjo, ki se je pokazala kot posledica nizkoenergijske vsebine njihove diete.

Katere vlaknine vsebuje Nupo prehrana?

Primerjali smo zelo različne vlaknine in dognali, da lahko najboljše rezultate dosežemo z grahovimi in pšeničnimi vlakninami, vendar bomo le-te postopoma zamenjali z radičevim inulinom za še boljšo čvrstost Nupo dietnih napitkov.

Se bo vaš metabolizem, ob uporabi Nupo prehrane, upočasnil?

Ne. To skrb lahko delno opustite zaradi hranilnosti in dietičnih vlaknin v Nupo izdelkih, delno pa zaradi dejstva, da boste zaužili 6 Nupo porcij dnevno, kar je to za vaš metabolizem izjemno pozitivno.

Kako zaključiti z Nupo dieto, ko enkrat dosežete svojo želeno težo?

Zelo priporočljivo je, da proti koncu vaše Nupo diete uživate Nupo dietne izdelke + 10 polj iz Nupo sistema polj. Seznam polj vam bo zagotovil uporabno znanje o kalorijah in različnih hranilih, vaš želodec pa se bo postopoma prilagodil na vnos »običajne« hrane v vaše telo.

Mnogo Nupo uporabnikov nam je zaupalo, da so veliko lažje prešli na »običajno« hrano z uporabo Nupo nadomestil obroka (nadomestite lahko 1 do 2 glavna obroka dnevno).

Zelo priporočljivo je nadaljevati z vzpostavljenim sistemom 6 obrokov dnevno. To vam bo zagotovilo stabilno raven krvnega sladkorja in aktivno presnovo.

Kaj pomeni zelo nizko energijska dieta (eng. VLCD)?

Angleški izraz VLCD lahko prevedemo »Very Low Calorie Diet« (slo. Zelo nizko energijska dieta). Nupo dieta, ki sestoji iz 6 Nupo obrokov dnevno, je zelo nizko energijska dieta. Zakonodaja na področju zelo nizko energijske diete je zelo stroga in dosledna ter uporabnikom zagotavlja 100% vnos potrebnih vitaminov, mineralov in hranil, katere vaše telo dnevno potrebuje. Z zakonom je predpisano, da zelo nizko energijska dieta lahko vsebuje med 450 in 800 kalorij dnevno.
Z rednim uživanjem Nupo obrokov bo vaša raven krvnega sladkorja stabilna, saj vaše telo dobi 100% potrebnih vitaminov, mineralov in hranil, katere vaše telo potrebuje - istočasno pa v telo vnesete minimalno število kalorij za učinkovito ter varno izgubo odvečne telesne teže.

Koliko meric Nupo izdelka potrebujem za Nupo obrok?

1 merica ali 1 vrečka Nupo dietnega napitka ali Nupo dietne juhe je enakovredna 1 Nupo dietni porciji.

Kakšna je povezanost Nupo prehrane z doječimi materami?

Nupo, kot edini vir prehrane, ni priporočljiv za doječe matere. Lahko pa doječe matere uživajo Nupo prehrano v kombinaciji z »običajno« prehrano, kjer lahko 1 do največ 2 obroka dnevno nadomestijo z Nupo nadomestili obroka (shake v tetrapaku ali ploščica).

Zdravnik mi je predpisal zdravila – lahko kljub temu nadaljujem z Nupo dieto?

To je zelo odvisno od vrste zdravil, ki vam jih je zdravnik predpisal. Iz tega razloga priporočamo, da se o povezanosti predpisanih zdravil z Nupo prehrano pogovorite z vašim osebnim zdravnikom.

Ste na Nupo dieti lahko več kot 8 tednov?

Seveda. V preteklosti je bil posvet z zdravnikom po 8. tednih Nupo diete zakonsko predpisan, saj so želeli uporabnikom zagotoviti nekakšno »garancijo«, da je z njimi vse v redu. Ta zakonski predpis sedaj ni več veljaven, vendar vseeno priporočamo obisk pri osebnem zdravniku po 8. tednih.
Vendar vam, v kolikor bi radi izgubili še nekaj telesne teže, ni potrebno končati ali začasno prekiniti z Nupo dieto po 8. tednih – priporočamo le, da proti koncu svoje diete nadaljujete s sistemom »Nupo dieta + 10 Nupo polj«. Z 10 polji »običajne« hrane se bo vaše telo ponovno navadilo na »običajno« hrano, vi pa se boste medtem seznanili s kalorično sestavo različnih jedi, kar vam bo pomagalo pri vzdrževanju vaše dosežene telesne teže.

Zbolel/a sem in imam povišano telesno temperaturo. Lahko nadaljujem z Nupo dieto?

V tem primeru priporočamo posvet z vašim osebnim zdravnikom, saj bo le zdravnik lahko precenil ali je priporočljivo nadaljevati z Nupo dieto v času, ko potrebujete energijo za okrevanje.

Priprava

Lahko za pripravo Nupo dietnega napitka namesto vode uporabite mleko?

Načeloma smatramo, da za pripravo Nupo dietnega napitka lahko uporabite mleko, vendar vedite, da boste s tem v svoje telo vnesli dvakrat več kalorij.

V kolikor si želite bolj kremasto teksturo napitka, priporočamo, da ga za kratek čas postavite v zamrzovalnik ali pa ga zmešate z majhno količino zmrznjenega sadja ali ledu.

V kolikor še vedno želite Nupo dietne napitke pripraviti z mlekom, uporabite Nupo sistem polj, s katerim lahko kalorije preračunate glede na mleko, ki ga pijete. Primer: v kolikor uporabljate delno posneto mleko, je 1 dcl enakovreden 1 polju.

Lahko Nupo dietne napitke in Nupo dietne juhe pripravite z vročo vodo?

Nupo dietne napitke lahko pripravite z vročo vodo ali pa jih pripravite z mrzlo vodo ter jih nato segrejte ali v mikrovalovalni pečici ali loncu.

Lahko Nupo dietni napitek pripravite vnaprej?

Seveda, vse Nupo dietne napitke lahko pripravite en dan vnaprej, le poskrbite, da jih do uporabe postavite v hladilnik. Pred zaužitjem poskrbite, da jih ponovno pretresete.

Lahko Nupo dietne napitke zamrznem?

Nupo dietne napitke lahko zamrznete za dan ali dva. Nekateri posamezniki Nupo dietni napitek pred zaužitjem postavijo za 15 – 30 min. v zamrzovalnik, saj tako dobijo zelo hladen, malce bolj gost napitek. V kolikor svoj Nupo dietni napitek zamrznete že večer prej, ga naslednje jutro enostavno vzemite s sabo in se prepustite užitku tega ledeno mrzlega napitka. Vendar ne pozabite, da je čas za odmrznitev odvisen od temperature prostora, v katerem se nahajate. Nekateri posamezniki naravnost obožujejo zamrznjen Nupo dietni napitek kot slasten Nupo sladoled.

Lahko zamrznete tudi Nupo nadomestilo obroka?

Seveda lahko. V tem primeru dobite odličen sladoled, ki vsebuje tudi vsa dobra hranila!

Ali Nupo izdelki izgubijo svoje vitamine ali minerale, če jih pripravimo vnaprej?

Nikakor. Poskrbite le, da jih boste shranili v hladilniku.

Nupo in število obrokov

Lahko dnevno pojem 4-5 Nupo obrokov, preostali obrok pa nadomestim z zdravo večerjo?

Vedno morate pojesti vseh 6 Nupo obrokov dnevno – tudi ko kombinirate Nupo prehrano z ostalo hrano. Pazite le, da poleg Nupo obrokov v svoje telo vnesete le 300 – 600 kalorij.

To je izredno pomembno, saj moramo telesu zagotoviti vse potrebne vitamine, minerale in hranila. In kljub temu, da se zdi, da je hrana, s katero nadomeščate Nupo prehrano, zdrava in hranljiva, vsekakor ne vsebuje popolnoma vseh hranil, ki jih vaše telo potrebuje. V kolikor si zaželite pojesti »običajno« večerjo, je priporočljivo, da 30 minut pred tem pojeste Nupo dietni obrok, saj boste s tem obvladovali vašo lakoto.

Lahko z Nupo dieto nadomestite samo en obrok dnevno?

V kolikor ne želite vaše celotne prehrane zamenjati z 6 Nupo dietnimi obroki dnevno, lahko zamenjate le en glavni obrok z dvema Nupo dietnima izdelkoma, kar bo vašemu telesu zagotovilo več kot 30% potrebnih vitaminov in mineralov.

Lahko Nupo dietne izdelke zamenjam z Nupo nadomestilom obroka (ploščico ali napitkom v tetrapaku)?

Nupo ploščice in Nupo napitki v tetrapaku (shake) so nadomestila obroka, zato ne morejo nadomestiti Nupo dietnih izdelkov.

V kolikor želite nadomestiti enega od šestih Nupo obrokov z Nupo ploščico ali Nupo napitkom v tetrapaku, je izjemno pomembno, da pojeste 5 Nupo dietnih izdelkov čez dan. V nasprotnem primeru vaše telo ne bo dobilo potrebne količine vitaminov in mineralov.

Torej lahko dnevna Nupo dieta sestoji tudi iz 5 Nupo dietnih izdelkov in 1 nadomestila obroka (ploščica ali napitek v tetrapaku).

Kdaj lahko zaužijete Nupo prigrizek?

Nupo prigrizki so bili razviti namenoma za tisti čas med obroki, ko naše telo velikokrat potrebuje nekaj dodatne energije, brez skrbi, da v telo vnašate prazne in redilne kalorije.
Nupo prigrizki niso niti v segmentu Nupo dietnih izdelkov niti v segmentu Nupo nadomestil obroka – so le prigrizki.

Druga vprašanja

Ali moramo med Nupo dieto uživati dodatne vitamine?

Ne, to ni potrebno, saj Nupo izdelki vsebujejo ravno pravšnje količine vitaminov in mineralov.

Nupo prehrano lahko na veliko načinov združujete z »običajno« hrano. Seveda s tem v telo vnesete večje število kalorij, vendar, v kolikor ste kljub uživanju Nupo prehrane še vedno preveč lačni, lahko zaužijete tudi nekaj malega zdrave prehrane. Primer: 1 Nupo obrok lahko zamenjate z 600 g sadja ali zelenjave dnevno.

Kako je Nupo prehrana povezana z glavoboli?

V kolikor boste zaužili vse Nupo obroke in v telo vnesli zadostno količino tekočine, vas glavoboli ne bi smeli skrbeti.

Kolike tekočine dnevno morate popiti?

Glede na sestavo Nupo dietnih napitkov in Nupo dietnih juh, morate popiti vsaj 2-3 litre tekočine dnevno. Tekočine za pripravo Nupo dietnih juh in Nupo dietnih napitkov ne štejte v potreben dnevni vnos tekočine v telo.

Tolikšno količino tekočine morate popiti z razlogom, da vaš prebavni trakt deluje pravilno in zmanjšuje možnost občutka nelagodja med Nupo dieto, prav tako pa zagotovi občutek sitosti.

Tekočine so različne, ne samo voda. Lahko pijem nesladkan čaj ali kavo, dietne sokove ali mineralno vodo?

Telesu morate zagotoviti 2-3 litre tekočine brez energijske vrednosti.

Ko sem na Nupo dieti, se soočam z vetrovi.

Zaradi visoke vsebnosti vlaknin v izdelkih Nupo, se lahko soočite z vetrovi. To je popolnoma normalno in zgolj povezano s prilagajanjem vašega telesa Nupo dieti.

 

V kolikor odgovora na vaše vprašanje niste našli, nam pišite na: